сряда, 1 февруари 2017 г.

Община Оряхово - г**ът си с рози накичи на**аното да не личи.

 Преди няколко месеца след устно запитване от моя страна направих и писмено питане към кмета на общината относно заустването на тоалетните и баните на жители на с.Лесковец в барата минаваща през селото. Освен неприятната миризма (а и гледка според жители на селото) това крие опасност поради факта, че тази бара се използва за поливане от жителите на с.Лесковец, а това освен всичко друго крие и опасност от зараза. Пропускам насмешките, с които това питане беше прието от кмета на общината, пропускам и това, че беше редно Комисията по здрпавеопазване при Общински съвет Оряхово да вземе отношение, пропускам и това, че кметицата се оказа некомпетентна (според нейните думи!) да вземе отношение по въпроса. Тук съм описал началото на перипетиите по този казус. Така или иначе след дълги усилия получих отговор от администрацията на община Оряхово. Ето го:


Оказва се, че твърденията на жителите на селото са били верни и такива зауствания има! Информирах разтревожените жители на община Оряхово, с.Лесковец, че проблема им ще бъде решен съвсем скоро и се надявах с това да се приключи. Каква баша изненадата ми, когато преди месец жители на селото ми обърнаха мнимание, че положението си е същото. Никакви мерки не са били взети и отново фекалните води си текат в р.Лесковска (така се наричала барата според отговора публикуван по-горе). Обърнете внимание - предписанието е с дата 18.05.2016 г., двумесемния срок за отстраняване на незаконният строеж отдавна е изтекъл. Разбира се още днес аз ще "входирам" в Общински съвет гр.Оряхово следното питане:

                                                 Чрез                                                                                  Председателя на                                                                 Общински съвет Оряхово
                                                           До
                                                           Кмета на
                                                           Община Оряхово

ПИТАНЕ
от
инж. Николай Йорданов Петранов, общински съветник от Общински съвет гр.Оряхово

                 Г-н Кмете,
     Във връзка с работата ми като общински съветник и на основание чл.33, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, настоявам да ми предоставите писмено следната информация:
   На заседанието на Общинския съвет проведено на 25.02.2016 г. отправих към Вас и кмета на с. Лесковец питане във връзка с постъпил при мен сигнал за неправомерно включване на отходни канализации в така наречената „бара”, преминаваща през центъра на с.Лесковец. Както добре е известно водите на тази „бара” се използват за напояване на зеленчукови градини в с.Лесковец и ако канализациите от тоалетни и бани на жители на същото село се изливат в нея това крие рискове  за здравето както на населението  на с.Лесковец, така и на други жители на общината, тъй като селскостопанската продукция поливана с тази вода се предлага на пазарите в община Оряхово. В питането си настоявах да проверите дали сигналите за неправомерно включване отговарят на истината и ако това е така да вземете съответните мерки като ме информирате за действията предприети от Вас. Това беше направано от Вас, за което Ви благодаря. Получих отговор с 1004-2/18.05.2016 г. (прилагам копие) адресирано до жителите на с.Лесковец. Оказа се, че сигнала е верен и има такива незаконни зауствания. Надявах се, че с това въпросът е приключен и че както Вие, така и кметът на с.Лесковец сте взели необходимите мерки и сте приложили съответния Закон. Преди около месец обаче при мен отново постъпиха сигнали от жители на с.Лесковец, че положението е същото и, че освен това предписание не са взети никакви други мерки за прилагане на разпоредбите на ЗУТ цитирани в предписание № 1004-2/18.05.2016 г.
   Поради тази причина настоявам да проверите дали предписанието на компетентните органи от Вашата администрация е изпълнено, както и да ме информирате писмено какви мерки са предприети от Ваша страна за спазване изискванията на съответните закони.  
     Надявам се на бърз и честен отговор от Ваша страна.

     
01.02.2017  г.                                                                

Гр.Оряхово                                                                                      Инж.Николай Петранов  

                
 Надявам се този път въпросът да бъда решен, в противен случай ще бъда принуден да подам сигнал до Министерството на околната среда и водите ида Прокуратурата на Република България за бездействието на Кмета на общината и кметицата на с.Лесковец.                                              

Няма коментари:

Публикуване на коментар